APA ITU KOLAGEN?

Apa itu "COLLAGEN"??
Berbagai-bagai persoalan mengenai apa itu 'collagen'? Apa fungsi 'collagen'? Bagaimana tindakbalas 'collagen' terhadap kulit manusia? Apakah perbezaan  Rawatan Muka Collagen & Minuman Collagen?

Collagen ialah sejenis Protin yg terdapat dlm tisu-tisu otot,permukaan kulit muka,gigi,tulang dan di seluruh tubuh badan manusia.Kebiasaannya Collagen banyak terdapat daripada haiwan.Haiwan yg tinggi kandungan Collagennya ialah ikan.Rupa,usia ditentukan oleh sisteina sejenis antioksida yg penting dlm tubuh manusia iaitu Glutation.Ia bertindak melindungi tubuh daripada kesan-kesan penuaan,menggalakkan pertumbuhan sel-sel tisu yg baru,menuteralkan kesan pencemaran toksik & mencegah penyakit..Glutation akan berkurangan apabila usia mencecah 20 tahun keatas.Kulit manusia terdapat 3 lapisan iaitu Dermis,Epidermis dan Hypedermis.Permukaan lapisan kulit yg terdapat hampir 80% collagen ialah dermis iaitu lapisan kulit yg paling atas..Collagen pula terhasil daripada gabungan zink & kuprum terbukti berkesan merangsang pertumbuhan tisu-tisu baru dan meningkatkan struktur sintesis protin.Kebaikkan collagen ialah menganjalkan,melembapkan, mengetatkan semula sel-sel otot, mengurangkan garis-garis halus serta kedutan,mengurangkan jeragat,mencerah,memutihkan dan melembutkan semula kulit.Collagan terbahagi kepada 2 jenis iaitu Rawatan Muka & Minuman Collagen.Perbezaannya ialah rawatan muka lebih kepada kawasan permukaan kulit iaitu dermis dan epidermis.Manakala minuman collagen lebih merangsang kepada sistem dalaman badan manusia.


Minuman Collagen amat bagus jika diamalkan setiap hari.Ia bergantung kepada keperluan tubuh badan seseorang individu.Mengambil minuman collagen dapat memberi kesan yg cepat kepada pengamalnya dari segi kesihatan akan tetapi carilah collagen yg tidak banyak mengandungi bahan-bahan yg merangsang kepada hormon.Seeloknya carilah produk minuman collagen yg benar-benar menggandungi collagen semata-mata.Ini kerana kesannya akan nampak seawal 7 hari dan ia juga bergantung kepada individu.Kesan yg paling getara akan nampak pada telapak kaki yg mana sebelum ini mengalami kulit pecah-pecah,kering,pucat dan merekah disebabkan oleh penggunaan kasut tumit tinggi,banyak berdiri @ berjalan.Dengan mengamalkan minuman collagen telapak kaki akan kembali merah dan halus seperti sediakala.Selain itu kulit muka akan menjadi lembap,cerah dan tegang serta kulit badan terasa begitu halus dan lembut.Rawatan muka dan amalan meminum collagen perlu seiring sekiranya anda mahukan kesan yg memuaskan..

kolagen yang terbaik adalah kolagen yang berasaskan semulajadi,tanpa bahan kimia,rakyat jepun dan cina,korea selalu mengamalkan memakan rumpai laut untuk kesihatan mereka......

Tahukah anda?

KHASIAT RUMPAI UNGU INI ADALAH SETANDING DENGAN ALGA SPIRULINA DAN CENDAWAN GANODERMA.... MEMILIKI KHASIAT SEPERTI SAYURAN BAYAM, KUBIS,TERUNG,ANGGUR.... PERSIS DENGAN PROTIN DAN KOLAGEN IKAN MERIN, WALIT, DAN SOYA.... MAKA.... SETIAP KEPERLUAN TUBUH BADAN KITA..BOLEH DIPENUHI OLEH TUMBUHAN INI.... AJAIB BUKAN...

KAJIAN TERPERINCI YANG TELAH DIJALANKAN OLEH BANYAK PIHAK MENUNJUKKAN BAHAWA SAYUR SAYURAN YANG MEMPUNYAI WARNA TERANG SEPERTI JINGGA DAN UNGU ~ KUBIS UNGU, TERUNG,ANGGUR,BAWANG.TURNIP,KELADI DSB.. MEMILIKI KANDUNGAN VITAMIN DAN ZAT GALIAN LEBIH TINGGI DARIPADA SAYUR SAYURAN BERWARNA HIJAU DAN PUTIH....

MEMILIKI KUASA ANTI PENUAAN DAN ANTIOKSIDA TERTINGGI DARIPADA SEMUA JENIS SAYURAN BERWARNA UNGU LAIN.




Khasiatnya 10 kali ganda tinggi dari sirip yu (satu mangkuk kecil RM 300). Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (RM 400 hingga Ribuan). 24% kologen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang-layang. Boleh bertahan sehingga 3 ke 4 minggu


Semoga segala maklumat yg saya kongsikan dapat memberi panduan kepada anda semua untuk membuat pilihan yg terbaik utk diri anda sendiri...

2 comments:

  1. bagus sebenarnya kolagen nie..tp easa dia hanyir kan..ada yg tak tahan nak makan..:-)

    ReplyDelete
  2. mmg bagus utk kesihatan dan kecantikan.....pelbagai cara boleh wat untuk hilangkan hanyirnya....masa basuh,basuh dengan tepung gandum digaulkan dan bilas mcm biasa 5-6 kali.masa masak letak daun pandan..bila dah masak biar buang daun pandan....bau die lebih harum...dan tekak senang nak terima....hehehe

    ReplyDelete