TOTURIAL TEMPAH TIKET WAYANG SECARA ONLINE

CARA NAK TEMPAH TIKET WAYANG

 

1. Masuk kat laman web nih. KLIK DISINI


2. ikut step2 yang diberi tu...

 

3. kan senang...x yah beratur panjang untuk beli tiket...tempah siap2


4. selamat menonton wayang..hihihihi :-)

 

HOW TO USE E-PAYMENT


For you to access e-Payment, you have to register as GSC member first. To sign up as member, click on ‘Join’ button below.Once your registration is successful, you will receive an email confirmation instruction for you to click on to verify your membership account.



Once verified your membership, you can start to purchase tickets by clicking on “Login” button with username and password.



After login, go to ‘TICKETING & SHOWTIMES’ and click on “E-PAYMENT”.


null

In e-Payment, to start your purchase, you can either choose to select “Movie” tab or “Cinema” tab.



“Cinema” Selection. Select the cinema where you want to watch your movie. Next, pick the preferred date of screening, movie and show times.



Pick your preferred seats from the screen. Click “Next” to continue.



Select the ticket type and number of tickets required.



Select payment mode.



Payment via CIMB Clicks, maybank2u, PayPal, PB eBank and RHB Now. Double check your transaction details before clicking on “Confirm” button to continue. *Note: Different payment mode will have different logo.



Payment via Credit Card. Double check your transaction details before fill in credit card information.



Click on “Confirm” button to continue.



Payment via PayPal. Login to PayPal account with your email address and password.



Payment via CIMB Clicks. Login to CIMB Clicks account with your User ID & Password



Payment via Maybank2u. Login to m2u account with your m2u username & password.



Payment via PB eBank, login to PB eBank account with your PB eBank user ID & password.



Payment via RHB Now, login to RHB Now account with your RHB Now username ID & password.



Payment via e-Voucher. Fill up the e-Voucher details and PIN Code to continue.



For credit card payment mode. You will receive OTP or MSOS code from the bank to complete your transaction.

*Note: Different banks will have different layout. You will need to register your phone number with your issuing bank for online transaction in order to receive OTP or MSOS code.



For m2u payment mode. You will need a TAC Code to complete your transaction. Press on ‘Request a TAC number” to receive a TAC number.
Once you have received the TAC number from your mobile set, key in the number in the TAC column and confirm the transaction.

* Note: You will also receive TAC if you pay with CIMB Clicks, PB eBank & RHB Now.



Your transaction will then be displayed on the ‘Transaction Response Status’ page with confirmation ID.



In GCS website, you can check your transaction confirmation ID under ‘History’. You can also click on ‘Print Tickets’ to print “SelfPrint” ticket or select to resend email confirmation if you did not receive email.


null

assalammualaikum sume....dah lama sangat x bukak blog nih....dah berhabuk dah...hihihi...

sekarang saya dah busy sikit dengan kerja dan lappy plak rosak...so sad...dlu byk masa terluang leh goyang kaki...and menggebukan badan....la nih...mcm dah x cukup mkn pun ade dah...hahahaha...just joking...
ok,ari nih saya nak share side income...senang sesangat....sekarang nih kalau keje pun gaji tetap x cukup sebab barang naik melambung2...giler babas...kan....
nie salah satu nyer (PTC) pay to click .setiap klik iklan akan dpt 1 sen memang nampak skit..tapi lame2 jadi bukit...hihihi...bayaran adalah dlm dollar tau.


KLIK KAT BANNER NI untuk maklumat lanjut dan daftar free jew.. :)




a) korang signup(DAFTAR)...x perlu bayar pe2 pun (free) @ percuma..hihihi.

b) pastu isi sume maklumat yang diperlukan.

c) Diorang akan anta email utk pengesahan .so ...bukak email korang klik link yg die suruh tu.
pastu bukak dan sign in/log in.

d) dah leh start keje,klik iklan,clixgrid,buat task,buat survey,klik offer dan forum.

e) Payout 2 Dollar

f) kalau boring leh main game kat situ...kadang2 saya pun main gak.hihihi


a) Signup macam biase. Terus dapat 5 dollar bila sign up...

b) isi maklumat.die akan approve dalam tempoh 24 jam.bukak email untuk pengesahan .

c) pastu bukak Link tu dan sign in.

d) keje mudah.tgok email dan tunggu sampai kuar 2 sen kat tepi sebelah kanan tu.maknanye tgok email je kite leh
dapat wit.senangkan..

e) Payout 25 dollar

#pastikan korang dah de akaun paypal.sebab senang nak transfer wit kat akaun korang nanti.


SYARAT-SYARAT
#JANGAN SPAM
#TIDAK DIBENARKAN BUAT BANYAK AKAUN DALAM SETIAP PROGRAM YANG DISERTAI HANYA 1 AKAUN SAHAJA.




*** have fun & make money... :-)

 RED VELVET CAKE










Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
ari nie nak share resepi kek red velvet yang saya belajar semalam di Kolej Komuniti Masjid Tanah.Malam sebelum pergi kursus tu ade gak wat research tentang kek nie kat blog2.hanya untuk kepastian...sebab tertanya2 mcm mane rupa kek red velvet nih...ok kite jgn buang mase trus tgok bahannye dan cara nak wat...


Red Velvet Cake
Oleh:Adza Zariyah

Bahan A-Untuk di ayak bersama
  • 250gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp cocoa powder
*Tepung gandum dan baking powder boleh juga di gantikan dengan tepung naik sendiri.

Bahan B:
  • 240 ml susu cair
  • 1 tsp cuka
  • 2 tbsp pewarna merah
*Campurkan susu cair dan cuka biarkan sebati bersama selama 10 minit kemudian baru masukkan pewarna merah.Kacau rata dan ketepikan.

Bahan C:
  • 113 gm butter
  • 300 gm gula kastor
  • 2 biji telur (gred A/B)
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan D:
  • 1 tsp cuka
  • 1 tsp soda bicarbonate
Topping-Cream cheese frosting.
  • 200gm cream cheese Philadelphia
  • 200 gm butter
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1/4 cawan gula aising-diayak
*Boleh tambah sedikit perasa lemon jika suka-untuk mengurangkan bau cheese. 

Cara-cara:
  1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan juga esen vanilla.Putar lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu(bahan B).Semasa proses ini masukkan tepung dahulu dan berakhir dengan tepung juga.Putar lagi hingga sebati.
  4. Campurkan cuka dan soda bicarbonat(bahan D)biarkan hingga buih hilang dan baru masukkan dalam adunan dan kacau sebati guna spatula .
  5. Masukkan dalam loyang yang telah disapu dengan butter dan bakar dalam suhu 180c selama 45 atau hingga masak.Suhu mengikut kepanasan oven masing2.
Untuk topping:
  1. Putar cream cheese dan butter hingga kembang dan masukkan gula asing sedikit demi sedikit dan putar lagi.Masukkan esen vanilla atau perasa lemon jika suka.
  2. Bila kek telah sejuk.letak kek diatas kaki kek ,belah 2 kek tanda dulu,calit skit je dgn cream cheese tu,agar tempat yg kita potong tadi sama bila dicantumkan.selepas itu sapu cream cheese kat tengah2 jangan terlalu tebal,nipis jer.kemudian cantumkan.
  3. Barulah sapu cream pada seluruh kek.mulakan dengan letak krim kat atas kek,ratakan guna spatula besi.kemudian,sapu cream dibahagian tepi kek.semasa buat sapuan pastikan kedudukan spatula tegak.hanya pusing  pelantar tu dan ratakan keseluruhannya.
  4. tabur lebihan kek yg dihancurkan ditengah2 kek.buatlah deko ikut kreativiti anda,
  5. Selamat mencuba.

***Terima kasih kepada Puan Nurul Hidayah selaku tenaga pengajar yang banyak memberi tunjuk ajar dalam proses membuat kek red velvet ni.

APA ITU KOLAGEN?

Apa itu "COLLAGEN"??
Berbagai-bagai persoalan mengenai apa itu 'collagen'? Apa fungsi 'collagen'? Bagaimana tindakbalas 'collagen' terhadap kulit manusia? Apakah perbezaan  Rawatan Muka Collagen & Minuman Collagen?

Collagen ialah sejenis Protin yg terdapat dlm tisu-tisu otot,permukaan kulit muka,gigi,tulang dan di seluruh tubuh badan manusia.Kebiasaannya Collagen banyak terdapat daripada haiwan.Haiwan yg tinggi kandungan Collagennya ialah ikan.Rupa,usia ditentukan oleh sisteina sejenis antioksida yg penting dlm tubuh manusia iaitu Glutation.Ia bertindak melindungi tubuh daripada kesan-kesan penuaan,menggalakkan pertumbuhan sel-sel tisu yg baru,menuteralkan kesan pencemaran toksik & mencegah penyakit..Glutation akan berkurangan apabila usia mencecah 20 tahun keatas.Kulit manusia terdapat 3 lapisan iaitu Dermis,Epidermis dan Hypedermis.Permukaan lapisan kulit yg terdapat hampir 80% collagen ialah dermis iaitu lapisan kulit yg paling atas..Collagen pula terhasil daripada gabungan zink & kuprum terbukti berkesan merangsang pertumbuhan tisu-tisu baru dan meningkatkan struktur sintesis protin.Kebaikkan collagen ialah menganjalkan,melembapkan, mengetatkan semula sel-sel otot, mengurangkan garis-garis halus serta kedutan,mengurangkan jeragat,mencerah,memutihkan dan melembutkan semula kulit.Collagan terbahagi kepada 2 jenis iaitu Rawatan Muka & Minuman Collagen.Perbezaannya ialah rawatan muka lebih kepada kawasan permukaan kulit iaitu dermis dan epidermis.Manakala minuman collagen lebih merangsang kepada sistem dalaman badan manusia.


Minuman Collagen amat bagus jika diamalkan setiap hari.Ia bergantung kepada keperluan tubuh badan seseorang individu.Mengambil minuman collagen dapat memberi kesan yg cepat kepada pengamalnya dari segi kesihatan akan tetapi carilah collagen yg tidak banyak mengandungi bahan-bahan yg merangsang kepada hormon.Seeloknya carilah produk minuman collagen yg benar-benar menggandungi collagen semata-mata.Ini kerana kesannya akan nampak seawal 7 hari dan ia juga bergantung kepada individu.Kesan yg paling getara akan nampak pada telapak kaki yg mana sebelum ini mengalami kulit pecah-pecah,kering,pucat dan merekah disebabkan oleh penggunaan kasut tumit tinggi,banyak berdiri @ berjalan.Dengan mengamalkan minuman collagen telapak kaki akan kembali merah dan halus seperti sediakala.Selain itu kulit muka akan menjadi lembap,cerah dan tegang serta kulit badan terasa begitu halus dan lembut.Rawatan muka dan amalan meminum collagen perlu seiring sekiranya anda mahukan kesan yg memuaskan..

kolagen yang terbaik adalah kolagen yang berasaskan semulajadi,tanpa bahan kimia,rakyat jepun dan cina,korea selalu mengamalkan memakan rumpai laut untuk kesihatan mereka......

Tahukah anda?

KHASIAT RUMPAI UNGU INI ADALAH SETANDING DENGAN ALGA SPIRULINA DAN CENDAWAN GANODERMA.... MEMILIKI KHASIAT SEPERTI SAYURAN BAYAM, KUBIS,TERUNG,ANGGUR.... PERSIS DENGAN PROTIN DAN KOLAGEN IKAN MERIN, WALIT, DAN SOYA.... MAKA.... SETIAP KEPERLUAN TUBUH BADAN KITA..BOLEH DIPENUHI OLEH TUMBUHAN INI.... AJAIB BUKAN...

KAJIAN TERPERINCI YANG TELAH DIJALANKAN OLEH BANYAK PIHAK MENUNJUKKAN BAHAWA SAYUR SAYURAN YANG MEMPUNYAI WARNA TERANG SEPERTI JINGGA DAN UNGU ~ KUBIS UNGU, TERUNG,ANGGUR,BAWANG.TURNIP,KELADI DSB.. MEMILIKI KANDUNGAN VITAMIN DAN ZAT GALIAN LEBIH TINGGI DARIPADA SAYUR SAYURAN BERWARNA HIJAU DAN PUTIH....

MEMILIKI KUASA ANTI PENUAAN DAN ANTIOKSIDA TERTINGGI DARIPADA SEMUA JENIS SAYURAN BERWARNA UNGU LAIN.




Khasiatnya 10 kali ganda tinggi dari sirip yu (satu mangkuk kecil RM 300). Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (RM 400 hingga Ribuan). 24% kologen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang-layang. Boleh bertahan sehingga 3 ke 4 minggu


Semoga segala maklumat yg saya kongsikan dapat memberi panduan kepada anda semua untuk membuat pilihan yg terbaik utk diri anda sendiri...